Dialog i brendshëm apo monolog?

Tash e disa ditë është aktuale tema e cila ka të bëjë me thirrjen e presidentit të Serbisë drejtuar qytetarëve dhe institucioneve për të ashtuquajturin dialog të brendshëm për Kosovën. Kjo...

Ramush Haradinaj nuk është Kosova

Para do ditëve, Daut Haradinaj, e dha një deklaratë në lidhje me situatën e vëllait të tij, Ramushit. Duke folur për pasojat e mundshme në rast të një vendimi për ekstradimin...

Për pakicën e pamatshme

Duhet të jesh mazokist, në njëfarë mënyre, që të pranosh me vetëdije të ndiesh dhimbje dhe vuajtje. Por ky lloj «mazokizmi» është diçka tjetër. Është vuajtje që fisnikëron, që ta mundëson që...

Frika dhe ‘marrëveshja finale’

Në fundin e ditës së 2 gushtit, Idriz Idrizi, po bënte përgatitjet e fundit për të mbajtur një tubim me banorët e Cerajës, një prej fshatrave shqiptare të Leposaviqit. Duke qenë...

Trena e lojëra

Pritja e vitit të ri ortodoks ka qenë gjithmonë një arsye e madhe për festë në hapësirat e Serbisë. Të këtillë jemi ne, popull i hareshëm, popull që i ka në...

Monologu i brendshëm

Disa muaj më parë, ashtu siç e dimë të gjithë, presidenti i Serbisë paralajmëroi një dialog të brendshëm për Kosovën. Për këtë tashmë kaherë kemi reaguar të gjithë dhe shumë herë...

Sallata serbo-shqiptare

Dhjetë ditët e kaluara kemi qenë dëshmitarë të përplasjeve në media midis politikanëve shqiptarë dhe serbë.  Goditjen fillestare e bëri kryetari i Kosovës* Hashim Thaçi me idenë për "të gjithë shqiptarët në...

Rasti i Gojbulës

Disa incidente janë shënuar gjatë korrikut në Kosovë në shënjestër të të cilave, siç njoftonin mediat në gjuhën serbe, ishin pjesëtarë të komunitetit serb. Një prej tyre ishte edhe...

Trashëgimia kulturore – mbrojtja dhe perspektivat e zhvillimit të saj

Trashëgimia kulturore e një populli paraqet bazën mbi të cilën ndërtohet identiteti dhe të gjitha ato që rrjedhin prej tij, por është sikurse historia, për çka kemi folur në njërin nga...

Trashëgimia kulturore e Kosovës

Identitet. Kujtesë. Përkatësi. Kulturë. Këto janë vetëm disa prej atributeve që të vijnë ndër mend kur përmendet termi trashëgimi. Republika e Kosovës, megjithëse shtet i ri, është shumë e pasur me...