Në luftë mund të shkoni – vetë

Thirrjet në luftë në këto hapësirat tona ka kohë që nuk janë asgjë e re. Jemi mësuar me gjenerata të ndryshme të politikanëve që prognozojnë se situata të ndryshme në këtë...

Takimi i tretë i ‘Shengenit Ballkanik’ pritet me protesta në Tiranë

“Shqipëria e ka tradhëtuar Kosovën”, këto thirrje shoqëruan fillimin në Tiranë të takimit të tretë për nismën e ‘Shengenit Ballkanik’. Kryeministri shqiptar, Edi Rama, priti Presidentin e Serbisë, Aleksandar Vučić dhe kryeministrin...

Anëtarët joligjërisht të delegjitimuar të qeverisë së ardhshme

Që nga zgjedhjet e jashtëzakonshme parlamentare në Kosovë kanë kaluar gati tre muaj. Edhe pse fituesi i zgjedhjeve dihet qysh prej përfudimit të tyre, rezultate zyrtare nuk ka pasur pothuajse dy...

Edukimi medial – element kyç i edukimit funksional në shoqërinë demokratike

Sot, një numër i madh i popullatës ka qasje në internet. Më të përfaqësuarit janë të rinjtë, por kohët e fundit, në veçanti me zhvillimin e aplikacioneve mobile dhe rrjeteve sociale,...

Analiza e trendeve – qëndrimet e komunitetit serb në Kosovë 

Sipas praktikës tashmë të vendosur, sektori joqeveritar në Kosovë për të katërtin vit me radhë ka publikuar rezultatet e hulumtimit brenda komunitetit serb përkitazi me pikëpamjet lidhur me situatën aktuale politike,...

Si na përçau, përsëri, Peter Handke

Që nga momenti kur në opinion doli lajmi që Peter Handke është fituesi i çmimit Nobel për letërsi këtë vit, mendimet në hapësirën e ish-Jugosllavisë ishin të ndara. Sa më shumë...

Huliganët – mjet politik 

Të helmuar nga nacionalizmi, huliganët zakonisht shprehin frustrimin dhe entuziazmin e tyre në terrene sportive dhe rreth tyre, e në shumicën e rasteve këto janë terrenet e futbollit. Futbolli, si gjëja...

E vërteta e trishtueshme, e dhimbshme

Kaluan edhe një palë zgjedhje në Kosovë, po formohen koalicione të reja, Qeveri të reja, flitet (si zakonisht tek ne) për problemet e vjetra, për dialogun, për Asociacionin e Komunave Serbe,...

‘Idetë e mëdha’ të popujve të vegjël

Deklarata e Daniel Serwer-it, njërit prej njohësve më të mirë në SHBA të situatës në Ballkan, se Shqipëria dhe Kosova duhet të hedhin poshtë idenë për krijimin e Shqipërisë së Madhe...

Kërkohet ndriçimi i vrasjeve e zhdukjeve të gazetarëve në Kosovë 1998 – 2005

Më 21 gusht 1998, dy gazetarë të Radio Prishtinës (RTP), Đuro Slavuj dhe Ranko Perenić, udhëtuan prej qytetit të Rahovecit për në Manastirin e Zoçishtës për të biseduar me murgjit, të...