Marrëveshje për diversitet?

Si vlerësohet normalizimi? Si duhet raportuar atë? A e bëjmë këtë përmes prizmit të ndikimit të tij në jetën e njerëzve, duke plotësuar kuti formulari, apo vetëm sipas standardeve europiane? Ky...

Debat rreth Asociacionit të Komunave me shumicë serbe

“Roli, rëndësia dhe ndikimi i Asociacionit të Komunave Serbe, si pjesë e Marrëveshjes së Brukselit,” ishte temë e debatit publik që u zhvillua kohë më parë në Qendrën Mediale në Çagllavicë. Sipas...

Një muaj më vonë (2)

Aktivitetet dhe blogjet në Perspektiva muajin e kaluar kanë treguar në një masë të madhe dallimin mes dëshirave dhe aspiratave të njerëzve dhe frustrimin me politizimin e tyre. Këto janë tema...

Me randësi me marrë pjesë

(Me sporte “te vogla” drejt normalizimit) Fakti se futbolli me shfaqjet e veta negative e zhvendosë vëmendjen prej lajmit të pritun për ma shumë se njizet vjet asht domethanës për gjendjen në...

Të mbytesh në një fushë futbolli

Ndeshja Serbi-Shqipëri më gjeti në Britani, ku sapo kisha mbërritur, i ftuar me rastin e botimit atje të librit tim “Nëntëdhjeteshtata - Apokalipsi i Rremë”. Të tjera mendime pra më silleshin në...

Një muaj më vonë

New Perspektiva ekziston tanimë qe një muaj. Bashkëbisedimet e para kane filluar si në uebsajt ashtu edhe në një Salon të së martes, që të mos përmend diskutime tjera të ndërlidhura. Çka...

Jugoshovinistët

Shpesh e gjej veten duke përgjithësuar kur mendoj rreth nacionalizmit, kombeve, patriotëve dhe atdhetarisë në Ballkan, por disa gjëra thjesht nuk mund t’i them pa përgjithësime. Përgjithësimet që bëj janë kryesisht të...

A po e mbështetë BE racizmin dhe urrejtjen ndëretnike?

Ndeshja e shumëpritur mes Serbisë dhe Shqipërisë u braktis kur një dron (fluturake) që mbante flamurin e Shqipërisë provokoi një përleshje midis lojtarëve dhe tifozëve të cilët e pushtuan fushën. UEFA ka...

Le të mos fshihemi pas futbollit

Në kohën kur Fadil Vokrri luante për Partizanin, ky klub beogradas ka pasur tifozë në tërë Jugosllavinë e atëhershme. Kanë qenë ato kohë kur golave në stadiumin e APJ-së i gëzoheshin...

Ballafaqimi me trashëgiminë e të kaluarës

Në njëzet vjetët e fundit, Ballkani ka parë shumë gjak, vuajtje, refugjatë, dhe migrim të detyruar të njerëzve. Karateristikë e përbashkët e të gjitha regjimeve nën të cilat u kryen krime...