A mund ta imagjinosh?

Na ishte njëherë në një shtet të largët… Në këtë mënyrë zakonisht fillojnë përrallat, apo jo? Kështu zakonisht fillojnë rrëfimet në të cilat nuk besoni dhe që janë gjithçka tjetër vetëm...

«Mirëdita, dobar dan»

Temperatura mbi 30 gradë, kaos dhe rrëmujë në trafik, aroma e njohur e blirëve të Beogradit – fundi klasik i majit, do të thoshin shumë vetë. Ndoshta një ditë klasike maji,...

‘Mirëdita, dobar dan’

Gjenerata ime është dënuar të rritet në luftë dhe të kalojë fëmijërinë e saj në mënyrën që askujt nuk do t’ia dëshironit. Por brezi im nuk duhet të jetë i dënuar...

Naučnici u K. Mitrovici: Suočavanje sa “nevaljalcima” s obe strane, pa onda da gradimo...

„Treba se suočiti sa prošlošću, kakva god da je ona među nama, mi nismo jedini narodi koji imaju loša istorijska iskustva, ni jedini, ni prvi, ni poslednji. Dok god se ne...

Forum Future: “Vučić i Tači učili iz boljih udžbenika istorije”

KOSOVSKA MITROVICA- Istorijski knflikti između Srba i Albanaca nisu imali zastrašujuće dimenzije i treba se suočiti sa prošlošću, poručeno je, između ostalog, danas sa “Forum Future” koji je održan u Severnoj...

Shumëperspektiviteti – mbjellja e farave të pajtimit

Intervistë me Joana Hansonin dhe Shkelzen Gashin: Pas prezantimit të projektit “Mësimdhënia shumëperspektivëshe e historisë në Kosovë” në gusht 2017 nga OJQ-ja New Perspektiva, ne iu drejtuam disa pyetje Joanas dhe Shkelzenit,...

A look back at 2017 through our most-read stories

Ups and downs in Kosovo during 2017, as discussed through Prishtina Insight’s top 10 most-read stories. 10. Another layer of the social fabric: Kosovo’s hijabi woman Despite Kosovo law protecting religious freedom and...

E VËRTETA E NJËANSHME E SË KALUARËS

Presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi, këtë vit inicioi themelimin e një Komisioni për të Vërtetën dhe Pajtimin, por shumë pikëpyetje janë ngritur mbi funksionimin dhe efektin e tij nëse Serbia refuzon...

Shqiptarët dhe dy historitë e ndryshme komuniste

Më 12 shtator, New Perspektiva dhe D4D (Democracy for Development) e organizuan një debat lidhur me atë që mund të mësonin shqiptarët nga dy historitë e ndryshme gjatë periudhës së komunizmit....

Përmirësimi i gabimeve nga librat e historisë

Së fundmi në Sbunker u diskutua historia që mësohet sot në shkollat e Kosovës, mënyrën si nuk lidhet aspak me të vërtetat, por më shumë shërben për të imponuar një vizion...