Dačić: Pitanje KiM mogu da reše Srbija i Albanija, to je sa aspekta međunarodnog prava čistije

0
316

Dogovor Srbije i Albanije bio bi čistiji sa aspekta međunarodnog prava, nego priznanje jednostranih odluka Prištine, poručio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i dodao da smatra da ove dve zemlje mogu rešiti pitanje KiM „kompromisom i na uzajamno prihvatljiv način“.

Šef srpske diplomatije, Ivica Dačić, govorio je danas na konferenciji o regionalnoj saradnji o odnosima Srbije i Albanije. Svega nekoliko dana nakon što je uzburkao javnost izjavom da je razgraničenje jedna od zvaničnih ideja za postizanje dogovora sa Kosovom, ministar spoljnih poslova danas šalje poruku da odnose Srba i Albanaca treba rešavati sa Republikom Albanijom, te da bi rešenje postignuto u tom formatu bilo „čistije u odnosu na međunarodno pravo“.

„Moje lično mišljenje je da je sve probleme između srpskog i albanskog naroda od početka trebalo rešavati u razgovorima direktno sa Republikom Albanijom. Albanska nacionalna manjina u Jugoslaviji jeste manjina Albanije. Zato smo i došli u jedan galimatijas da mi danas kada govorimo, ako se neko ne slaže u svemu tome u Prištini, oni će jednom da kažu mi smo deo zvanične politike albanskog naroda, a drugi put će da kažu Albanija nema pravo da se meša u odluke Prištine,“ izneo je svoj stav Dačić uz ogradu da ovo što govori, za razliku od ostatka govora „nije prošlo kroz filter Ministarstva spoljnih poslova – mislim, nisu mi napisali“, pojašnjava Dačić šta to znači.

Rešenja do kojih bi došla Srbija i Albanija bila bi „čistija u odnosu na međunarodno pravo nego što se krenulo jednom linijom priznavanja jednostranih odluka Prištine iz 2008“, zaključio je.

Ipak, konstatuje da su odnosi Srba i Albanaca decenijama opterećeni pitanjem Kosova i Metohije ali i „pretenzijama albanskog faktora u regionu u celini“. „Oko najtežeg otvorenog pitanja se slažemo da se ne slažemo, ali možemo da se složimo i oko toga da ćemo u budućnosti biti upućeni jedni na druge,“ rekao je Dačić.

Bez obzira na to, prostor za saradnju vidi iako se, kako kaže „kovanica zavadi pa vladaj, divide et impera, nigde nije tako dobro ukorenila kao u odnosima Srba i Albanaca još za vreme Otomanske imperije, ali i nakon što su oba naroda stekla nezavisnost, a naročito danas“.

„Ne mislim da su interesi srpskog i albanskog naroda suprotstavljeni, samo treba pronaći zajednički imenitelj,“ rekao je i dodao da taj zajednički interes jesu Kosovo, ali i ostali problemi.

„Iskreno verujem da možemo uspešno i kompromisom, na uzajamno prihvatljiv i održiv način rešiti ne samo pitanje za koje smo jako zainteresovani i koje nas trenutno opterećuje, već i da ćemo zajedno rešavati sve izazove sa kojima smo suočeni – odlazak mladih i stručnih ljudi, korupcija i organizovani kriminal, terorizam, radikalizam i ekstremizam, migracije i slično.“

Ministru Dačiću je, kako je i sam rekao, bilo važno da naglasi da je na današnju konferenciju došao nakon sastanka Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Srpske.

„Ja sam sada izašao sa sednice dve vlade – Republike Srbije i Republike Srpske. Nisam to pomenuo slučajno, pomenuo sam i zbog toga kada pričamo o Albaniji, svakako da treba da pričamo i o Kosovu, ali isto tako, valjda je svima jasno da kad pričamo o Srbiji, treba da pričamo i o Republici Srpskoj. Mi imamo pristup da se ne destabilizuje Bosna i Hercegovina, da se očuva mir i stabilnost i bio bih zahvalan da svi imaju takav pristup i oko nekih drugih regionalnih pitanja,“ zagonetan je šef srpske diplomatije.

Za kraj, nakon konstatacije da se zemlje regiona previše raduju neuspesima jedne druge, prvi čovek srpske diplomatije je pomenuo i glasanje za članstvo Kosova u INTERPOL-u nakon kog su odnosi Beograda i Prištine naglo pogoršani.

„Posle idem na bal da se pomirim sa Štraheom oko onog glasanja u INTERPOL-u,“ poslednja je rečenica ministra Dačića u obraćanju na konferenciji o odnosima Srba i Albanaca i regionalnoj saradnji.

(kossev.info, 01/03/2019)

SHARE