“Gde su uloženi milioni evra na severu Kosova”

0
308

Iako je bilo predviđeno da se razgovara o utrošenim milionima evra na severu Kosova, debata u Medija centru u Čaglavici je većim delom protekla u žustroj polemici bivše šefice administracije opštine Severna Mitrovica, a sada ministarke administracije i lokalne samouprave Adrijane Hodžić i odbornice SDP u ovoj opštini Ksenije Božović koje su iznele dijametralno suprotne stavove oko trošenja sredstava u ovoj lokalnoj samoupravi.

Iako su novinari očekivali odgovor na pitanje “Gde su uloženi milioni evra na severu Kosova”, što je i bio povod debate, rasprava je većim delom protekla u međusobnim optužbama bivše šefice administracije Severne Mitrovice Adrijane Hodžić i odbornice SDP u ovoj lokalnoj samoupravi Ksenije Božović oko trošenja sredstava u Severnoj Mitrovici.Hodžić je u uvodnom izlaganju predstavila kapitalne projekte u Severnoj Mitrovici, naglasivši da je u gradu dosta učinjeno na poboljšanju života stanovnika, dok je Božović navela da su kvalitet infrastrukturnih radova loš što je, kako je rekla, dovelo do nezadovoljstva građana.

“Uzmimo za primer autobusku stanicu. Naš građanin je krenuo na put i video da je ona sva porušena, sa strane je porušena.Slikao je to čovek i objavio.Ljudi se reagovali, međutim, od tada nije oglasio niko iz lokalne samouprave, da kaže šta je razlog i šta se desilo sa autobuskom stanicom koja je relativno nova, a ni gospođa Apostolova, koja je bila na otvaranju te autobuske stanice i koja je dala pare, treba da pita lokalnu samoupravu zašto je propala tako brzo”, rekla je Božović.

“To nije istina, porušeni su peroni, ali to je isključivo zbog neodgovornosti vozača autobusa i to je nešto što će se popraviti.Pokrenta je procedura i oni će biti renovirani.Molim vas da nakon ove debate dođete na teren, pa da pogledate da li je ta autobuska stanica porušena ili nije”, rekla je Adrijana Hodžić.

Odbornica Severne Mitrovice optužila je lokalne vlasti i za loše stanje u zdravstvu i školstvu, rekavši da su uložena ogromna sredstva, a da su rezultati nezadovoljavajući.

“Hvalimo se što se tiče zdravstva, svakodnevno slušam primedbe građana koji dolaze kod nas na razgovor, a imaju potrebu za lečenjem, idu ili u Dom zdravlja ili u bolnicu i žale se kako moraju da kupe i injekcije, iglu, špric, zavoj i sve ostalo, tako da kada treba da krene na operaciju dobije spisak šta treba da kupi da bi se operacija izvršila, a mi smo dali ovolike pare i zadovoljni smo time.Molim vas, poslušajte malo građane šta pričaju o svemu tome.Nemojte da slušate ni nas, opoziciju, a ni ove na vlasti.Pitajte i razgovarajte sa građanima pa ćete da viditi da su uložene ogromne pare a da su rezultati na samom terenu nezadovoljavajući i da su građani nezadovoljni.

“Pedeset puta ste ovde rekli: ‘ogroman novac… ogroman novac…’ niko to ne spori. Jeste ogroman novac, ali mi takođe govorimo o ogromnim projektima.Nemate pojima šta se dešava u bolnici. Kada ste zadnji put bili u bolnici, o kojim građanima vi to govorite? Pričamo li o istim građanima? Izgleda da ne pričamo o istim građanima.Kada ste bili zadnji put i koju ste školu posetili pa tvrdite da nije urađeno ono što vam ja na ovim lepim slikama prikazujem.Da li možete da tvrdite da nijedan od ovih projekata koje sam navela nisu urađeni, kako možete da kažete da niste dobili odgovore na svako pitanje koje ste postavili?”, rekla je Hodžić.

U debati su učestvovali i zamenik ministra finasija Fatmir Gaši i autorka istraživanja “Gde je uloženo 32 miliona na severu Kosova” Sanja Sovrlić.

Gaši je istakao da opštine na severu, pored budžeta Vlade Kosova, sredstava EU, stranih donacija i pomoći Srbije, na raspolaganju imaju i Fond za razvoj gde je do sada, kako je rekao, prikupljeno oko 15 miliona evra, od čega je gotovo 11miliona realizovano ili je u toku njihova realizacija.

“Mi znamo šta hoćemo, dajemo projekat ali nikada ne implementiramo na vreme projekat, nemamo te implementacione organe dobro razvijene.Tako je i na severu. Oni daju projekat kao ideju i 2-3 godine ne mogu to da implementiraju, tako da molim da sever bude efikasniji da više radi na projektima, da završi projekat sa građanima i to denese u Fond i odmah da se krene sa implementacijom”, rekao je Gaši.

Sanja Sovrlić je predstavila rezultate istraživanja, rekavši da je od 2013. do 2018. godine na severu Kosova investirano 32 miliona evra, ali da to nije konačna suma. Sovrlić zaključuje da su nakon Briselskog sporazuma novčana sredstva na severu trebalo da podrže lokalne predstavnike, dok je socioekonomski aspekt bio u drugom planu.

“Finasijska podrška je imala za cilj da pruži podršku izabranim predstavnicima lokalnim samoupravama u Leposaviću, Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku i Zvečanu u procesu integracije u kosovski pravni sistem, dok su neki drugi aspekti kao što su ekonomski, društveni i inistitucionalni bili u drugom planu”, rekla je Sovrlić.

Iako su bili pozvani, debati nisu prisustvovali predstavnici EU i bivši i sadašnji kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice Goran Rakić.

(rtklive.com/rtk2, 14/05/2019)

SHARE