Gjakova dorëzon 100 ankesa penale për krime lufte

Një zyrë komunale për krime lufte në Gjakovë, Kosovë, ka paraqitur 100 ankesa të tjera penale për shkelje të kohës së luftës nga policia dhe forcat ushtarake serbe - duke e çuar numrin total të ankesave të paraqitura në 1,500.

0
301

Zyra për Mbledhjen dhe Dokumentimin e Krimeve të Luftës në komunën e Gjakovës në Kosovë tha të enjten se ka paraqitur 100 ankesa të reja penale kundër kriminelëve të dyshuar serbë të luftës në Prokurorinë Speciale në Prishtinë.

Kjo ishte e fundit në një sërë prej më shumë se një mijë ankesash për krime lufte që iu paraqitën prokurorëve të Kosovës nga zyra komunale për krime lufte.

“Sot kemi dorëzuar grupin e 12-të të ankesave për krime të kryera nga kriminelë serbë në komunën e Gjakovës,” tha për BIRN Shkëndije Hoda, drejtuese e Zyrës për Mbledhjen dhe Dokumentimin e krimeve të Luftës.

“Deri më tani, ne kemi dërguar rreth 1,500 ankesa penale,” shtoi Hoda.

Së bashku me aktakuzat, Hoda tha se zyra gjithashtu do të dorëzojë prova dhe dokumente që ka gjetur nga forcat ushtarake, policore dhe paraushtarake serbe që operonin në Gjakovë gjatë luftës së viteve 1998-1999.

Më shumë se 10,000 civilë etnikë shqiptarë u vranë gjatë luftës në Kosovë dhe qindra mijëra u dëbuan. Disa nga viktimat u gjetën më vonë në varre masive të fshehura në Serbi.

Rreth 1,600 persona rezultojnë ende si të zhdukur, kryesisht shqiptarë etnikë, por edhe disa serbë.

SHËNIM: Ky artikull u ndryshua më 1 gusht 2019 për të sqaruar se Zyra për Mbledhje dhe Dokumentim të Krimeve të Luftës është një institucion komunal dhe jo një OJQ.

(balkaninsight.com, 01/08/2019)

SHARE