Kosovo: Godinu dana od integracije srpskih sudija i tužilaca

0
145

Navršilo se tačno godinu dana od integracije srpskih sudija i tužilaca u kosovski pravosudni sistem.

Sudija Vrhovnog suda Kosova Jelena Krivokapić kaže da je možda jedina i najveća prednost integracije to što građani ne moraju da traže pravdu pred dva različita suda, odnosno u dva različita pravna sistema.

“Jedino to možemo da kažemo da se promenilo, sve ostalo još uvek je u lošem stanju. Nismo se pokazali kao društvo u celini tako dobro kada je u pitanju integracija, jer nekog koči prevod, nekog zakoni, nekog koče postupci, nekog prostorije…”- navodi Krivokapić.

Ne mogu da kažem da se za ovih godinu dana desilo nešto što bi moglo da bude pohvala sudijama a svi smo obećavali da će stanovništvo imati velike koristi od integracije, očekivali smo više, kaže ona.

Krivokapić je ovo rekla na debati koju je danas u Severnoj Mitrovici organizovao “Aktiv” u sklopu projekta: “Centar građanske energije” koji je podržan od strane Kosovske fondacije za otvoreno društvo.

Krivokapić kaže da u proteklih 12 meseci skoro da nije bilo predmeta sa severa Kosova koji su došli do Vrhovnog suda Kosova.

“Nažalost skoro da ih nema, što se tiče parnice uopšte nema predmeta iz Mitrovice i to mi je strašno žao, jer vidim da se ne rešavaju problemi građana sa severa Kosova. To je jasan pokazatelj, ako ne stigne predmet do Vrhovnog suda znači ne rešavaju se njihovi problemi, jer je to poslednja instanca i tu se da ispraviti ako je bilo grešaka u Osnovnom ili Apelacionom sudu, međutim toga nema,”- ističe Krivokapić.

“Možda je nešto presuđeno, ali do nas nije stiglo, nije čak ni do apelacije. Što se tiče krivičnih predmeta ni jedan predmet posle integracije nije došao u Vrhovni sud. Oni predmeti koji se rešavaju u krivici oni su rađeni pre integracije, znači radile su ih kosovske sudije i tužioci u Vučitrnu, ali novih predmeta nema,”- navodi ona.

Krivokapić naglašava da zna za probleme sa kojima se suočavaju njene kolege u Mitrovici ali da to u Prištini ne znaju, pa se stvara slika i izgleda kao da svi rade a da jedino Mitrovica ne radi, da je Mitrovica privilegovana a to, kako ocenjuje, nije baš tako.

Govoreći na istom događaju u Mitrovičkom društvenom klubu direktor Centra za zastupanje demokratske kulture Dušan Radaković navodi da se integrisano kosovsko pravosuđe već godinu dana suočava sa manje-više istim problemima.

Radaković je podsetio na probleme sa prevodom, velikim brojem nerešenih slučajeva, probleme koje građani imaju sa dokumentacijom i zastarelim predmetima i slično.

Ipak, naglasio je da ne treba sumnjati u stručnost sudija i tužilaca koji su se integrisali pre godinu dana.

“Ne smemo sumnjati ni jednog trenutka u integritet i u znanje sudija i tužilaca koji su integrisani. Najmlađi integrisani sudija i tužilac ima 17 godina radnog staža, to su ljudi sa integritetom i poznavanjem onoga što rade, koji mogu da zadovolje zahteve koje pravosuđe iziskuje,”- naglašava Radaković.

Pred predsednikom Kosova Hašimom Tačijem pre tačno godinu dana zakletvu su položile 42 sudija i 14 tužilaca iz manjinskih zajednica koje rade u sudovima na severu Kosova.

Iz EU tada je saopšteno da je integracija u kosovsko pravosuđe predstavnika svih zajednica ključna za obezbeđivanje pravde u ime celog kosovskog stanovništva.

(radiokontaktplus.org, 24/10/2018)

SHARE