Najavljena sednica Vlade Srbije sa predstavnicima Srba na KiM

0
159

Za oko mesec dana trebalo bi da bude održana zajednička sednica Vlade Srbije sa predstavnicima srpskog naroda na Kosovu na kojoj će biti predstavljen investicioni plan za opštine sa srpskom većinom, saopštila je Kancelarija za KiM.

Na toj sednici će, takođe, biti usaglašene mere podsticaja za investitore spremne za ulaganje u ta područja, zaključeno je danas na sastanku direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića sa predstavnicima institucija Srbije i lokalnih samouprava na Kosovu.

U saopštenju Kancelarije navodi se da je na sastanku konstatovano da je nedavna poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića pozitivna prekretnica i da je svima dala podsticaj za još snažniju borbu za bolji položaj srpskog naroda na Kosovu.

Do najavljene sednice Vlade sa predstavnicima Srba sa Kosova trebalo bi da budu izvršene i revizije već izrađenih infrastrukturnih i privrednih projekata.

“Nedavna predsednikova poseta u ekonomskom pogledu predstavlja generacijsku šansu za naše građane na Kosovu i sve njihove političke predstavnike koji žele da učine nešto dobro i vredno”, rekao je Đurić.

Selaković je u razgovoru poručio da je u pripremu i realizaciju projekata potrebno uključiti sve intelektualne i institucionalne kapacitete na terenu, posebno Prištinski univerzitet sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Neophodno je, kako je naveo Selaković, angažovati i sve lokalne kapacitete za pripremu tržišta za proizvode koji će proisteći iz predstojećeg investicionog ciklusa.

I predstavnici Srba s Kosova izneli su niz konkretnih predloga za poboljšanje privredne aktivnosti u opštinama sa srpskom većinom i obećali da će u predstojećem periodu realizacija investicija iz centralne Srbije biti apsolutni prioritet srpskih lokalnih samouprava i institucija na KiM.

(radiokontaktplus.org, 20/09/2018)

SHARE