OEBS osudio obijanje stana povratnice Dragice Gašić

0
250

OEBS izražava zabrinutost zbog poslednjeg događaja u Đakovici, kojim se sprečava pravo na povratak raseljenih, a posebno obijanje stana Dragice Gašić.

Misija ove evropske organizacije za bezbednost na Kosovu oglasila se nakon što je prvoj i jedinoj povratnici u Đakovicu, Dragici Gašić, pre dva dana dok je bila odsutna, obijen stan i iz njega ukradeno više stvari.

„OEBS je uvek podržavao pravo svih raseljenih ljudi da se vrate u svoje domove. To je osnovno ljudsko pravo, a misija OEBS-a na Kosovu je istrajno angažovana u koordinisanim naporima sa partnerima i učesnicima kako bi se za to stvorili uslovi“, podsetio je OEBS u sinoćnjem saopštenju.

Zbog toga ova misija izražava zabrinutost u vezi sa poslednjim dešavanjima kojima se sprečava ovo pravo u Đakovici, naročito provala u stan Dragice Gašić.

„Pokušaj da se zastraše ili zlostavljaju povratnici su neprihvatljivi“, istakao je OEBS.

OEBS je naglasio da ceni „posvećenost“ kosovske policije u obezbeđivanju bezbednosti povratnicima širom Kosova, a naročito njihovim naporima u ovom slučaju – kako tvrdi OEBS.

Istovremeno se ova misija nada da će upravo ti napori dovesti do brzog identifikovanja i procesuiranja počinilaca.

OEBS-a na Kosovu se još jednom početkom meseca, oglasio u razgovoru za KoSSev, upravo na slučaj Dragice Gašić. Incidente usmerene protiv nje OEBS je takođe tada osudio i ocenio neprihvatljivim.

Poručili su tada da prate i nadgledaju ovaj slučaj, te da su u kontaktu sa Dragicom Gašić još od njenog povratka sredinom juna u Đakovicu, da podržavaju svakog povratnika i da proces povratka raseljenih treba da se nastavi.

(kossev.info, 29/07/2021)