Policija i tužilaštvo da stanu na put progonu Mona Đuraja

Dan nakon akcije građanske podrške pekari “Roma”, u okolini iste pekare u Borči  pojavili su se plakati sa pozivom na novo okupljanje protiv Mona Đuraja koje se najavljuje za nedelju 5. maja od 10 sati ispred pekare.

0
220

Inicijativa mladih za ljudska prava zahteva od Ministartsva unutrašnjih poslova da zaštiti građane u nedelju pri ovom okupljanju koje predstavlja nastavak kampanje progona i povredu slobode izražavanja nacionalne i etničke pripadnosti. Takođe, još jednom ponavljamo da nadležno tužilaštvo mora što pre reagovati i procesuirati sve koji su prethodnih nedelju dana podstrekivali, organizovali i učestovali u kampanji zastrašivanja nad vlasnikom pekare “Roma”, a koje je svoju kulminaciju imalo prethodne subote praktičnom okupacijom pekare i pokušajima da ona prestane sa radom.

Hitnu reakciju policije i tužilaštva moraju pratiti poruke mira i solidarnosti od strane predstavnika izvršne vlasti kao i drugih političkih aktera, a ne govor mržnje prema albanskoj zajednici u Srbiji. Najnoviji takav primer je izjava ministra odbrane Aleksandra Vulina koji je u svom novom zahtevu za “hitnim razgraničenjem” kao rešenjem za pitanje Kosova, albanski narod nazvao “Šiptarima”. Ministar Vulin je nakon skandalozne izjave i relativizacije nasilja ministra Stefanovića postao šampion u uvredljivim izjavama tako što je nakon najave predsednika Nacionalnog saveta Albanaca Ragmija Mustafe da će Vulina tužiti, prokomentarisao je da najavu tužbe shvata kao “kompliment za doslednost i upornu borbu za istinu.”

Podsetimo, pravosnažnom presudom Apelacionog suda u Beogradu od decembra 2018. godine u sporu Anite Mitić protiv tuženih Insajder Tima (izdavača “Informera”) i Dragana J. Vučićevića termin “Šiptar” se smatra politički nekorektnim i uvredljivim sadržajem u srpskom jeziku za pripadnike albanske nacionalnosti koji žive na Kosovu i Metohiji.

Uvredljive poruke prema manjinama, govor mržnje, relativizacija nasilja kao i najava odustajanja od evropskog reformskog puta ministra Vulina daju vetar u leđa nasilnicima. Nasuprot tome, država Srbija mora pokazati odlučnost da prekine sa politikom nekažnjivosti prema nasilnicima kojima su pretnje, govor mržnje i ugrožavanje bezbednosti legitimno političko sredstvo. Svakim sledećim satom i danom odlaganja postupanja, državni organi Srbije svojim nečinjenjem dodatno ugrožavaju bezbednost  Mona Đuraja, njegove porodice i zaposlenih pekare “Roma”. Shodno tome, zaustavljanjem progona i procesuiranjem odgovornih za progon državni organi mogu stati na put daljoj eskalaciji nasilja.

(yihr.rs, 04/05/2019)

SHARE