Predstavljen izveštaj «Srpska zajednica na Kosovu: Zamrznuti život u zamrznutom konfliktu»

0
263

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji predstavio je izveštaj «Srpska zajednica na Kosovu: Zamrznuti život u zamrznutom konfliktu» na konferenciji za medije u beogradskom Medija centru. O istraživanju i razgovorima sa građanima kao i preporukama koje su sastavni deo izveštaja govorile su predsednica Helsinškog odbora Sonja Biserko i izvršna direktorka Izabela Kisić.

Srpska zajednica na Kosovu nalazi se u nezavidnom položaju, a njene interese u suštini niko ne zastupa navedeno je u izveštaju. Tokom višemesečnih razgovora sa istraživačima Helsinškog odbora članovi srpske zajednice skrenuli su pažnju na pitanje njihovog opstanka i ostanka na Kosovu.

Predsednica Helsinškog odbora Sonja Biserko navela je da ideje o podeli Kosova ne nailaze na odobravanje srpske zajednice na Kosovu, naročito onog dela koji živi južno od reke Ibar. Kosovski Srbi južno od Ibra se osećaju napuštenim naročito zbog ideje o podeli koju smatraju kao pretnju po sopstveni opstanak. Ona je podsetila i da Srpska lista kao produžena ruka i ogranak Srpske napredne stranke kontroliše gotovo sve poslove u opštinama južno od Ibra i da pri tom o interesima same zajednice ne vodi računa.

U izveštaju su kritikovani i mediji koji su pod kontorlom Beograda koje srpska zajednica na Kosovu vidi kao izvor širenja straha više nego kosovske medije. Uloga i delovanje Srpske pravoslavne crkve je ocenjena pozitivno jer se oko nje dešava okupljanje zajednice i njen društveni život. Takođe, SPC organizuje i aktivnosti, omladinske kampove, gde se sreću mladi Srbi i Albanci.

Izvršna direktorka Helsinškog odbora Izabela Kisić govorila je o socijalno- ekonomskom položaju srpske zajednice na Kosovu i navela da zajednica živi u velikom siromaštvu. Osim ekonomske nesigurnosti i nezaposlenosti jedan od glavnih razloga što 50 – 60 odsto mladih iz svake generacije napusti Kosovo je i osećaj izolovanosti i nedostatak kulturnog i društvenog života.

U izveštaju je navedeno i da su kulturni, sportski i društveni život pod kontrolom Srpske liste, pa je tako onima koji su viđeni kao «politički nepodobni» onemogućeno da organizuju bilo kakve aktivnosti. Postoji i problem sa integracijom zdravstva u kosovski sistem i strah od gubitka posla zbog toga kod srpskih zdravstvenih radnika, o čemu će se posebno razgovarati na predstavljanju izveštaja u Prištini naredne sedmice.

Istraživanje i izveštaj «Srpska zajednica na Kosovu: Zamrznuti život u zamrznutom konfliktu» su podržali Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu i Balkanski fond za demokratiju.

Medijske tekstove o predstavljanju izveštaj možete da pročitate na sajtu dnevog lista Danas i Slobodne Evrope kao i nemačkog FAZ.

(helsinki.org.rs, 11/02/2019)

SHARE