Raporti: Serbia ka ngecë në vend në ndjekjen penale të krimeve të luftës

0
224

OJQ-ja Fondi për të Drejtën Humanitare tha se Serbia duket se po qëndron në vend përsa i përket gjykimit të krimeve të luftës duke shpresuar se “koha do të bëjë punën e vetë”, pasi dëshmitarët dhe fajtorët ndërrojnë jetë.

Fondi për të Drejtën Humanitare, FDH, paralajmëroi të premten në një raport se Serbia rrezikon të humbasë shansin e fundit për të ndjekur penalisht fajtorët e krimeve të rënda në luftërat e viteve 1990, pasi dëshmitarët vdesin vazhdimisht.

“Koha po kalon dhe viktimat, dëshmitarët dhe fajtorët gjithashtu po ndërrojnë jetë, ndërsa kujtimet bëhen më pak të besueshme,” tha Jelena Krstiç nga FDH.

Ajo shtoi se Serbia duket se ka vendosur për një strategji “që të presë që koha të bëjë punën e saj”, në vend që të zbatojë strategjinë e vet të ndjekjes penale të krimeve të luftës.

Raporti i FDH-së për zbatimin e strategjisë kombëtare për ndjekjen penale të krimeve të luftës nuk vuri në dukje ndonjë përparim të dukshëm në gjashtë muajt e fundit në lidhje me qëllimet e paraqitura në strategji.

Nga dhjetori 2017 deri në qershor 2018, janë ngritur vetëm katër padi të reja, ndërsa prokurori i krimeve të luftës mori përsipër mbi 1,578 raste nga prokuroritë e ndryshme publike midis shkurtit 2016 dhe 16 prillit 2018.

Gjyqet ende zgjasin shumë dhe masat e zbatuara nga strategjia kombëtare nuk përmirësuan dukshëm kërkimin e personave të pagjetur, tha raporti.

Analistja ligjore e FDH-së Visnja Sijaciç tha se strategjia e krimeve të luftës parashikoi marrjen përsipër të 61 aktiviteteve në tetë fusha, përfshirë masat efikasitete gjyqësore, mbrojtje dhe mbështetje për dëshmitarët dhe viktimat dhe bashkëpunimin me vendet e rajonit dhe gjykatën e OKB-së në Hagë.

“Nga 61 aktivitetet, 29 nuk janë zbatuar dhe 12 po. Mund të themi se 14 janë zbatuar pjesërisht, pesë janë duke u zbatuar dhe për njërën prej tyre nuk ka të dhëna të mjaftueshme publike,” tha Sijaciç.

FDH gjithashtu paraqiti propozime për të përmirësuar kërkimin për 10,315 persona të zhdukur nga luftërat në Bosnje, Kroaci dhe Kosovë.

Propozimet përfshijnë kërkimet “depolitizuese”, miratimin e një ligji për personat e zhdukur, krijimin e një liste rajonale të të gjithë personave të zhdukur nga ish-Jugosllavia dhe përmirësimin e bashkëpunimit rajonal.

FDH bëri thirrje për hapjen e të gjithë arkivave vendore dhe ndërkombëtare që mund të përmbajnë informacione që do të ndihmonin në zbulimin e fatit të personave të zhdukur.

Një gazetare serbe e Kosovës dhe anëtare e Shoqatës së Familjeve të Viktimave të Kosmetit, Gordana Djikanoviç, tha se misioni i OKB-së në Kosovë, misioni i sundimit të ligjit i BE-së, EULEX, dhe prokurori serb për krimet e luftës vazhduan t’u kërkonin familjeve të viktimave të ofronin më shumë prova.

“Familjet thanë dhe shkruan gjithçka që ata dinë vazhdimisht. Problemi është se shumica e dëshmitarëve okular po ndërrojnë jetë dhe më pas as deklaratat e tyre me shkrim nuk kanë ndonjë vlerë para gjykatave,” tha Djikanoviç.

Kreu i Komisionit Ndërkombëtar për Persona të Zhdukur, ICMP, Programi i Ballkanit Perëndimor, Mattheë Holliday, nga ana tjetër, vuri re një zhvillim pozitiv – liderët e ish-shteteve jugosllave që nënshkruajnë një deklaratë për përcaktimin e fatit të personave të zhdukur më 10 korrik në samitin e Londrës.

“Kryeministrat bënë premtime të ndryshme për ta çuar përpara procesin,” tha Holliday.

(balkaninsight.com, 27/07/2018)

SHARE