Stoltenberg: Suksesi i takimit në Shtëpinë e Bardhë varet nga vullneti i Thaçit dhe Vuçiqit për të arritur një zgjidhje

0
23

Shumë ekspertë shprehin skepticizëm se takimi në Shtëpinë e Bardhë të dy presidentëve, Hashim Thaçit dhe Aleksandar Vuçiqit do të jetë në gjendje të japin fryte në përgjithësi.

Sidoqoftë, shefi i NATO-s, Jens Stoltenberg, në të kundërtën, sheh në takimin e ardhshëm mundësinë e fillimit të përfundimit të një mosmarrëveshjeje të gjatë midis Kosovës dhe Serbisë.

“Vuçiq dhe Thaçi këtë herë mund të përqendrohen në gjetjen e një zgjidhjeje përfundimtare politike të përbashkët,” tha sekretari i përgjithshëm i Aleancës së Atlantikut të Veriut në një përgjigje me shkrim për Zërin e Amerikës në gjuhën serbe.

Stoltenberg thekson se Serbia është gjithashtu një partner i NATO-s.

“Unë personalisht e kam vizituar Serbinë disa herë. Në fakt, kemi mbajtur ushtrime të përbashkëta për mbrojtjen civile. Sidoqoftë, askush nuk ka të drejtë të diktojë një zgjidhje, as NATO, as ndonjë vend apo organizatë tjetër “.

Sidoqoftë, takimi i ardhshëm në Shtëpinë e Bardhë ngjall shpresë si hap i parë i vërtetë drejt një marrëveshjeje, sipas shefit të NATO-s, transmeton Klan Kosova.

Mungesa e Bashkimit Evropian në bisedimet në Washington nuk është problem për NATO-n.

“Ne mbështesim dialogun e organizuar nga Unioni, si dhe të gjitha përpjekjet e tjera në drejtim të afrimit të Beogradit dhe Prishtinës”. Jam plotësisht i bindur që Shtetet e Bashkuara dhe Unioni e dinë se si të koordinojnë përpjekjet e tyre në këtë fushë, “thekson Stoltenberg dhe përfundon:

“Vetëm Beogradi dhe Prishtina mund të prodhojnë rezultatin që dëshirojnë. Askush nga jashtë nuk mund ose nuk duhet ta imponojë atë. Roli i Shteteve të Bashkuara dhe Bashkimit Evropian është të mbështesin një proces të tillë reciprokisht të pranueshëm, i cili mund të çojë në një zgjidhje “, transmeton Klan Kosova.

(klankosova.tv, 24/06/2020)

SHARE