Sudovi na severu Kosova i dalje ne rade punim kapacitetom

0
226

Građani se suočavaju sa mnoštvom problema jer i nakon više od pola godine integrisano pravosuđe na severu Kosova nije u potpunosti funkcionalno. Sudovi, u koje građani prema istraživanju Centra za zastupanje demokratske kulture (ACDC) imaju ogromno nepoverenje, još uvek ne rade punim kapacitetom.

Na javnoj diskusiji, koja je održana danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, navedeno je mnoštvo problema sa kojima se suočavaju građani pri samom pokušaju traženja pravde pred ovdašnjim sudovima.

Istaknuto je da su sudovi na severu Kosova, od kada funkcionišu u okviru kosovskog pravnog sistema, rešili veoma mali broj slučajeva i da se građani suočavaju sa raznim administrativnim preprekama.

Aleksandar Rapajić ispred ACDC kaže da su tokom prethodna dva meseca na uzorku od preko 630 ispitanika sproveli istraživanje među građanima o integrisanom pravosuđu na severu Kosova.

http://www.acdc-kosovo.org/documents/Policy%20brief_KFOS%202018.pdf

“Ispitivanje je pokazalo da su građani informisani, da imaju podatke gde se nalaze sudovi, koji su zakoni u primeni i da nemaju bezbednosne probleme kada je u pitanju pristup sudovima kako u Severnoj Mitrovici tako i u južnom delu grada,”- kaže Rapajić.

On navodi da je ono što se pokazalo kao negativnou istraživanju poverenje ispitanika u ceo proces integracije pravosuđa.

“Većina građana i dalje ne veruje u sudove i institucije i ne veruje u fer postupak. Čak 85% ispitanika veruje da politika utiče na rad sudova. To nam govori da još uvek nema poverenja u rad sudova,”- ističe on.

O problemima sa kojima se suočavaju građani na severu Kosova čitajte u zasebnoj vesti, na sledećem linku: http://www.radiokontaktplus.org/vesti/gradani-i-administrativne-prepreke-na-putu-do-pravde/14350

Javna diskusija o stanju u pravosuđu na severu Kosova organizovana je u skolpu projekta “Integracija pravosuđa 6 meseci posle, gde smo?” koju sprovodi ACDC uz podršku Radija Kontakt plus a koji je podržan od Kosovske fondacije za otvoreno društvo (Kfos).

(radiokontaktplus.org, 12/07/2018)

SHARE