U toku preregistracija vozila sa srpskih na kosovske tablice

0
411

U toku je preregistracija vozila sa srpskih registarskih oznaka, gradova na Kosovu, na KS odnosno RKS registarske tablice. Preregistracija je rezultat Briselskog sporazuma o slobodi kretanja koji su ranije postigli Beograd i Priština.

Zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova u ostavci Milan Radojević kaže u intervjuu Radiju Kontakt plus da svi građani koji su vlasnici vozila sa registarskim oznakama KM, PR, GL i slično mogu obaviti preregistraciju vozila na KS ili RKS tablice.

“Jedan od uslova je da je vozilo registrovano do 14. septembra 2016. godine, to je datum postizanja dogovora u Briselu o slobodi kretanja, drugi uslov je da vozači imaju kosovska dokumenta, da obave tehnički pregled vozila i slično,” navodi Radojević.

Objašnjava da vozila koja su registrovana nakon 14. septembra 2016. godine ne mogu biti preregistrovana.

“Ta vozila trenutno ne podležu procesu preregistracije, ali razgovori u Briselu o slobodi kretanja nastaviće se tako da pretpostavljam da će se postići novi sporazum koji bi se odnosio i na preregistraciju vozila nakon pomenutog datuma,”- kaže Radojević.

Radojević, zamenik ministra unutrašnjih poslova u ostavci naglašava da je bilo predviđeno da obe strane usaglase datum kada će početi preregistracija i da zajedno rade na medijskoj kampanji.

Ova odluka od 15. marta, kada je Priština donela administrativno upustvo o preregistraciji, doneta je isključivo od strane Prištine, bez nekih drugih konsultacija koje su, kako navodi, trebalo da budu obavljene u Briselu i koje su po tehničkom sporazumu o slobodi kretanja iz 2016. godine morale da budu obavljene sa Beogradom, ističe Radojević.

Koliko košta preregistracija?

Radojević kaže da visina preregistracije zavisi od vozila i da je registracija na Kosovu skuplja nego na u centralnoj Srbiji.

“U centralnoj Srbiji je jeftinija registracija, ovde se išlo na varijantu ukidanja određenih taksi kako bi se postigao balans. Takse od strane MUP-a za preregistraciju su ukinute ali na žalost ostale takse drugih ministarstava su ostale na snazi,”- kaže on.

Radojević kaže da se preregistracija u Severnoj Mitrovici obavlja u Bošnjačkoj mahali ali i da su u drugim gradovima na severu Kosova otvorene kancelarije za Civilnu registraciju čiji su službenici zaduženi za taj proces registracije vozila i izdavanje dokumenata.

On podseća da je preregistracija omogućena pre više od mesec dana kada je bivši kosovski ministar unutrašnjih poslova potpisao administrativno uputstvo koje se odnosi na preregistraciju vozila sa srpskih na kosovske tablice.

Radojević je u intervjuu Radiju Kontakt plus govorio i o drugim temama. Kompletan intervju možete slušati na Radiju Kontakt plus u ponedeljak nakon Nacionalnih vesti u 11h.

Šta predviđa Briselski sporazum o slobodi kretanja?

Briselski dogovor iz 2011. godine predviđa da svi vlasnici automobila sa prebivalištem na Kosovu moraju da koriste registarske tablice KS (Kosovo) ili RKS (Republika Kosovo) i da se tako izbace iz upotrebe tablice MUP-a Srbije izdate Srbima na Kosovu, kao što su KM (Kosovska Mitrovica) PR (Priština) UR (Uroševac) PZ (Prizren) GL (Gnjilane), koje zvanična Priština smatra ilegalnim.

One se inače izdaju u izmeštenim kosovskim opštinama u gradovima Srbije. Sa njima se vlasnici tih vozila kreću samo na severu Kosova, ili po centralnoj Srbiji, ali ne i preko prelaza između Kosova i Srbije, osim na prelazima Brnjak i Jarinje na severu Kosova.

Briselski dogovor o registraciji vozila na ‘KS’ tablice sproveden je samo u srpskim opštinama južno od Ibra ali ne i na severu Kosova gde su građani uglavnom odbijali da preregistruju svoja vozila, ili da ih uopšte registruju, budući da se ulicama severa Kosova bez problema kreću i vozila bez ikakvih tablica, na očigled Kosovske policije.

Novi dogovor o registarskim tablicama iz 2016., pored ukidanja srpskih tablica, predviđa i ukidanje ‘probnih tablica’ koje Srbija izdaje za vozila sa RKS tablicama.

Kosovo i Srbija su se saglasile na osnovu modela Makedonije i Grčke, koji na registarskim tablicama predviđa belu nalepnicu na mestima gde se nalaze državni simboli.

Ni taj deo sporazuma se još uvek ne sprovodi. Tokom pregovora 2016., i novog dogovora, Priština je prihvatila i da se “rok trajanja” KS tablica, koje su nešto prijvatljivije za Srbe od onih RKS, produži na pet godina.

(radiokontaktplus.org, 22/04/2018)

SHARE