Vučić: Vrlo moguće da neće biti sastanka u Parizu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je "vrlo moguće ili gotovo verovatno" da neće biti sastanka lidera regiona u Parizu 1. jula jer misli da su male šanse da rukovodstvo u Prištini do tada ukine takse na robu iz Srbije i BiH.

0
239

Na sednici Nacionalnog konventa o EU u Narodnoj skupštini, Vučić je rekao da je deo međunarodne zajednice ojačao poziciju kosovskog premijera Ramuša Haradinaja kada su skrenuli pažnju sa razgovora u kojima su učestvovali kosovski predsednik Hašim Tači, Vučić i visoka predstavnika Federika Mogerini i kada je počelo da se insistira da se razgovara isključivo o nezavisnosti celine Kosova.

“I danas smo u ćorsokaku. Haradinaj ne želi (da ukine takse) dok na izborima ne naplati tu ‘tvrdu poziciju’, a niko drugi za to nema snage jer bi doživeo izborni debakl. Tako da sumnjam da ćemo uskoro to moći da očekujemo i smatram da je vrlo moguće ili gotovo verovatno da sastanka u Parizu ne bude. To donosi dodatne teškoće za sve”, rekao je Vučić.

On je rekao da će zvanični Beograd na sastanak svakako ići ako dobije poziv, ali da je njegova procena da neće biti uslova za organizovanje sastanka.

Vučić je ocenio da je politička i bezbednosna situacija na Kosovu složena i ponovio svoje protivljenje stanju zamrznutog konflikta jer to može izazvati mnogo više problema kada se to stanje odmrzne.

“Zato sam protiv nečega što nije rešenje. Smatram da je hrabrost, dužnost i obaveza svakoga da za rešenjem traga a ne da stvari stavlja pod tepih i ostavlja ih za buduće generacije”, rekao je on.

Govoreći o procesu Briselskog dijaloga, Vučić je rekao da se čak šest od 15 tačaka tog sporazuma odnosi na Zajednicu srpskih opština (ZSO) a da Priština ništa nije uradila po tom pitanju, iako se može reći da je ZSO srž tog sporazuma.

“Prvo su pokušavali da ZSO svedu na nivo nevladine organizacije. A onda su shvatili da ne treba nikada da je formiraju, jer su te opštine teritorijalno velike i kada bi se to pokazalo na mapi, bilo bi štetno za kosovsko društvo. E to su stvarni razlozi zašto nikada nisu hteli da je formiraju”, rekao je on.

Vučić: Nema smisla da objavljivanjem platforme razotkrivamo poziciju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da neće biti dogovora o Kosovu koji bi podrazumevao da Srbija samo prizna njegovu nezavisnost.

On je rekao da će platforma Beograda za pregovore o Kosovu biti poznata kada, kako je rekao, “budemo blizu bilo čega” i dodao da “nema smisla” da ranijim objavljivanjem platforme Beograd “razotkriva svoju poziciju”.

“Koju god platformu da napravite, znate da nikakv dogovor nećete postići. Pokažite šta je to što treba da izglasamo u Skupštini Srbije, a da nije samo priznanje nezavisnosti ili ‘nemoj nikada da priznaš’, a tako neće biti ni jedno ni drugo, takvog dogovora neće biti, sve ostalo će morati da prodje nadležne institucije”, kazao je predsednik Srbije.

Vučić je kazao i da bilo kakav dogovor mora biti odobren u parlamentu, a u slučaju da dođe do ozbiljnih promena državno-pravnog statusa, mora dobiti i podršku većine građana na referendumu.

“Kod nas će rezultati referenduma da budu važeći i obavezujući za razliku od nekih zemalja EU i van nje pa nek sami građani kažu da li žele kompromis ili ne”, rekao je predsednik Srbije i dodao da kompromis oko Kosova u ovom trenutku “ne izgleda realno”.

Napredak dijaloga na jesen?

Vučić je rekao i da je situacija u vezi s Kosovom veoma komplikovana i teška ali da ipak ne isključuje mogućnost napretka dijaloga sa Prištinom na jesen.

On je rekao i da se nada da do jeseni neće doći do nemira i sukoba, ni žrtava ni na jednoj ni na drugoj strani.

“Pesimista sam po prirodi ali ne bih isključio mogućnost napretka na jesen. Jedino se nadam da do tada neće doći do nemira i sukoba i da nećemo ni jedni ni drugi imati bilo kakvih žrtava” rekao je Vučić u Beogradu na sednici Nacionalnog konventa o EU.

Vučić: Nisam ljut na ocene EK da nema napretka u slobodi izražavanja

Vučić je izjavio i da mu ocena Evropske komisije da nema napretka po pitanju slobode izražavanja deluje kao politička ocena, ali da se ne ljuti zbog toga i da nije razočaran.

On je rekao da se ne buni zbog takve ocene i da će pokušati da menja i unapredjuje ambijent u kom bi se svi osećali zadovoljno.

Vučić je rekao da su nadležni reagovali na sve pretnje upućene novinarima i podsetio na primer u opštini Grocka gde je uhapšen predsednik te opštine zbog napada na novinara Milana Jovanovića.

On je podsetio i na presudu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije i dodao da.je u izveštaju (Evropske komisije) sve to navedeno ali da je ipak ocenjeno da napretka nema.

Vučić je ocenio i da se na to da nema slobode izražavanja najviše žale oni koji tu slobodu imaju i oni koji vode kampanju 24 sata, sedam dana u nedelji protiv onih koji misle drugačije.

(n1info.com, 10/06/2019)

SHARE