Izbori na severu Kosova uz asistenciju OEBS-a

0
493

Misija OEBS na Kosovu asistiraće opštinskim izbornim komisijama i biračkim odborima u opštinama na severu Kosova na dan održavanja  prevremenih parlamentarnih izbora 11. Juna.

Portparol OEBS-a Senad Šabović rekao je za Kontakt Plus da ova misija neće asistirati u opštinama južno od Ibra, već  će samo pratiti održavanje izbora, jer su samo opštine na severu Kosova obuhvaćene zahtevom Centralne izborne komisije(CIK).

“Mogu da potvrdim da ćemo biti angažovani 11.juna u sprovođenju izbora po zahtevu CIK-a, pružićemo tehničku podršku I savet opštinskim izbornim komisijama I biračkim odborima u četiri severne opštine – Severna Mitrovica,  Leposavić, Zvečan i Zubin Potok , što znači da ćemo biti prisutni na terenu,  u svim biračkim centrima I na biračkim mestima” – rekao je Šabović.

On je dodao da su pripreme  u toku, sve ide po planu I OEBS će biti spreman  za ovu operaciju 11.juna.

Pravo glasa, kao I do sada,  imaće svi  upisani na birački spisak koji određuje ko ima pravo glasa,  s tim što, kada je u pitanju identifikacija glasača na dan izbora, mogu se koristiti svi dokumenti, kao što je to bilo I ranije.

U birački spisak su automatski  upisani svi  oni koji su se od 1999.godine naovamo upisali u UNMIK-ov odn.kosovski civilni registar  odn.ako su  ikada dobili  UNMIK-ovu ili kosovsku ličnu kartu

To znači, objašnjava Šabović, da se na dan izbora, 11.juna može glasati sa srpskom ličnom kartom, ali ona ne daje pravo glasa, već samo potvrđuje identitet glasača.

“Ako birač na primer nema  važeću kosovsku ličnu kartu, ali ima UNMIK-ovu koja je istekla, činjenica je da je upisan u UNMIK-ov odn.kosovski civilni registar  I to znači da se nalazi na biračkom spisku. Kada dođe na glasanje, birač će pokazati  srpsku ličnu kartu, ali ona samo potvrđuje identitet birača, ne daje mu pravo glasa, već mu pravo glasa daje činjenica da je na biračkom spisku, a na spisku je samo ako je nekada izvršio upis odn.dobio UNMIK-ove ili kosovske izvode” – podvukao je Šabović.

Radi identifikacije na glasačkom mestu  birač može da koristi  bilo koji dokument, uključujući I srpsku ličnu kartu ili pasoš ili nešto drugo, ali samo da dokaže da je on taj na spisku, a na spisku je u slučaju da se ikada od 1999.godine naovamo upisao u UNMIK-ov ili kosovski civilni registar – objasnio je portparol OEBS-a.

Ukoliko neko ima samo srpsku ličnu kartu, a  nikada nije imao UNMIK-ovu ili kosovsku ličnu kartu, on po svemu sudeći neće biti na biračkom spisku,  jer to znači  da nije izvršio nikakav  upis u UNMIK-ov ili kosovski civilni registar.

Ljudi  koji su generalno upisani u birački spisak, ali su možda otišli na pogrešno biračko mesto,  takođe imaju pravo da glasaju, ali je u pitanju uslovni  glas I u CIK-u se utvrđuje da li je osoba u trenutku glasanja imala pravo glasa ili ne. Ako jeste, njegov glas ulazi u opštu masu, s tim što se ne povređuje tajnost glasanja.

Prema Šabovićevim rečima, u četiri opštine na severu Kosova biće 44  tzv.biračka centra (lokacija) u okviru kojih će biti  oko 87- 90 biračkih mesta, ali konačan  broj biračkih mesta još nije utvrđen.

“To znači da se glasa na 44 lokacije na severu Kosova , kao što je bio slučaj 2013. I 2014. na tadašnjim lokalnim odn.  parlamentarnim “ – kazao je Šabović.

Prenos izbornog materijala od Prištine do severnih  opština vršiće opštinske izborne komisije I birački odbori, a OEBS će  samo biti u pratnji.

Na Kosovu je u ponoć počela predizborna kampanja za vanredne parlamentarne izbore 11. juna. Pred biračima je 26 koalicija, partija i građanskih udruženja.

Srbi imaju zagarantovanih 10 mesta od 120 u skupštini u Prištini.


(radiokontaktplus.org, 31/05/2017)

SHARE