Vučić razgovarao sa Tačijem i Makronom: Bez razgovora o rešenjima

0
291

Izvor Beta -12. novembra 2019. 17:55

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas nakon sastanka sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u Parizu, da Makron i Evropa žele da imaju najznačajniju ulogu u rešavanju kosovskog pitanja, ali da nije došlo do „dubinskog sastanka“.

Vučić je novinarima preneo da je razgovor bio veoma „srdačan, dobar, otvoren i prijateljski“ i da je pozicija Srbije „nedvosmislena i nepromenjena“.

„Nema nikakve sumnje da i Francuska i Evropa žele najznačajniju ulogu po tom pitanju. Poštujući Amerikance i Ruse i sve druge, sasvim sigurno da Evropa želi najvažniju ulogu i to je francuski predsednik rekao pre svega misleći na sebe i kancelarku (nemačke Angelu) Merkel ali i na evropske institucije“, rekao je Vučić ističući da je stav Srbije i dalje da prvo moraju da ukinu takse, pa da tek onda može doći do nastavka dijaloga.

Odgovarajući na pitanja novinara Vučič je ocenio da je današnjim sastankom Makron želeo da „pokaže evropsku posvećenost rešavanju problema na evropskom tlu“,  da „kaže da se Evropa pita i da će Evropa da vodi taj proces“ i  „treće je želeo da čuje kakva je situacija“.

„Ja sam bio realističan, pomalo pesimističan, ali bio sam otvoren i rekao sam istinu“, dodao je Vučić.

Vučić nije hteo da odgovori na pitanje kome je francuski predsednik bio naklonjeniji na sastanku, Tačiju ili njemu. „Bolje je da to prećutim“, kazao je.

Upitan da li je francuski predsednik nešto rekao o kosovskim taksama na robu iz Srbije, Vučić je kazao da je to „već bezbroj puta slušao“  i da to „nije neka tajna ni za Tačija niti je pitanje o kom se raspravlja“.

„Čekamo da vidimo kada će da ukinu takse i da krenemo da razgovaramo, ako žele da razgovaramo o postizanju kompromisa“, dodao je.

Povodom kritika na račun inicijative „mali Šengen“, Vučić je rekao da Srbiji treba otvoreno tržište.

„Srbija ima suficit i sa Hrvatskom i sa Albanijom i sa Severnom Makedonijom…. Da ništa ne znate, svako bi to razumeo osim srpskih političara u opoziciji. Mi ćemo njima da prodajemo naše vozove, i sve što napravimo u našoj zemlji. Je l’ moguće da neko  toliko ne razume ekonomiju da to morate da mu crtate“, rekao je Vučić.

(kossev.info, 12/11/2019)

SHARE